V prvním čtvrtletí cena zlata stoupala nejvyšším tempem za poslední roky. Na konci čtvrtletí se růst ceny zastavil před hranicí 1 250 USD za unci a minulý týden poklesl. Taková korekce se po čase růstu se dala očekávat. Nyní se ale naskýtá otázka co bude dál. Bude po korekci zlato dál stoupat nebo byl vzestup ceny v letošním roce jen výchylkou z dlouhodobě klesajícího trendu? Podíváme se na tuto otázku z několika pohledů a pokusíme se ji zodpovědět.

Začneme pohledem obchodníka na burze. Obchodníci na burze mají na cenu nejvyšší vliv. Obchodují s množstvími řádově vyššími než je objem vytěženého zlata. Takže lidé nakupující fyzické zlato a to jak ve formě šperků tak ve formě investičních mincí jsou objemem obchodování pro tvorbu ceny v podstatě nezajímaví. Také si musíme uvědomit, že pro obchodníka na burze je zlato aktivum jako vše jiné na burze a zajímá ho z pohledu tvorby krátkodobého zisku. Chce pokud možno rychle nakupit a rychle prodat. Obchoduje s penězi, které mu nepatří a vydělává na provizích z nákupu a prodeje. Takže ho zajímají aktiva, kde očekává změnu ceny ve dnech nebo týdnech. Maximálně měsících. Co bude za 5 let je mu v naprosté většině úplně jedno. Zkusme se tedy na cenu zlata podívat jeho pohledem.

Nejprve se podívejme na graf ceny zlata od roku 2000.

gold_2000_2015

Obchodník na burze přemýšlí, co z grafu vyčte a hlavně co z grafu vyčtou ostatní obchodníci na burze. Protože pokud ostatní vyčtou, že cena zlata bude stoupat, tak je čas nakupovat. Obchodník na burze proto bude používat mnoho různých srovnání. Jen prostým pohledem na výše uvedený graf usoudí, že cena zlata dosáhla maxima cca 1 800 USD v roce 2011 a poté klesla o přibližně 50%. A zde mu zazvoní první signál. Ten mu říká, že u mnoha aktiv dochází k bodům zlomu buď po poklesu ceny o 1/3 nebo po poklesu o ½ nebo po poklesu o 2/3 (používá tzv. Fibonacciho čísla ).

Začne tedy hledat další indicie, zda cena zlata bude stoupat v krátké budoucnosti. A začne tím, že se podívá na dlouhodobé a krátkodobé trendy. Dlouhodobý trend je sice evidentní, ale pro úplnost jej uveďme. Použijeme následující graf převzatý ze serveru euroinvestor.com.

gold_chart

Je na něm uvedený průběh ceny zlata za poslední rok a červenou čarou je uvedený průběh tzv. simple moving average 200, tedy průměrné ceny zlata za posledních 200 dní. Je jasné, že současný trend je nad dlouhodobým průměrem a je tudíž stoupající. Co ale střednědobý a krátkodobý trend? Podívejme se na další graf.

gold_chart_2

Je na něm pohyb ceny zlata za poslední 3 měsíce, žlutou čarou uvedený průměr ceny za posledních 50 dní a červenou čarou průměr za posledních 10 dní. Je vidět, že cena je stále výše než průměr za posledních 50 dní. To obchodníci na burze často vykládají tak, že do aktiva investují nejen spekulanti, ale i normální drobní investoři. Obvykle je to i pravda, protože drobným investorům radí zase obchodníci na burze. A ti jim poradí: „Kupujte, protože cena je výše než průměr za posledních 50 dní a to znamená, že asi půjde nahoru.“

Za krátkodobý trend se považuje průměrná cena za 10 dní. A i ta je pod současnou cenou, takže i krátkodobý trend je rostoucí. Obchodník na burze se může podívat ještě na mnoho dalších indikátorů. Jsou jich stovky. A záleží, kterým dotyčný obchodník věří více a kterým méně. Jistě se ještě podívá na obchodování za poslední den. Podívejme se na další graf.

gold_chart_3

Je na něm uvedený průběh ceny za několik posledních dní. My jsme nastavili ukazatel hodnot na pátek v noci, i když graf zahrnuje i víkend. Obchodování na elektronických burzách probíhá 24 hodin denně, ale klasické burzy jsou o víkendu zavřeny. Takže objem obchodů je o víkendu obvykle výrazně nižší.

Na grafu je kromě výše uvedených průměrů v dolní části také tzv. index relativní síly RSI (zájemci najdou vysvětlení RSI česky např. zde). Stručně řečeno, index říká, že pokud je jeho hodnota vyšší než 70, tak je cena aktiva přeceněná a pokud je menší než 30, tak je podceněná. V pátek byla hodnota cca 53, tedy skoro přesně v půlce. Co z toho usoudí obchodník už je hodně individuální.

My naším zákazníkům samozřejmě doplníme dlouhodobý pohled na cenu zlata. A ta říká, že cena zlata je podceněná. Proč? Uveďme dva důvody.

Prvním a podstatným je, že současná cena zlata je pro těžební společnosti příliš nízká. Již několikrát jsme uvedli, že v loňském roce odhadla agentura Reuters minimální cenu zlata pro těžební společnosti ve výši 1 300 USD. Existuje mnoho názorů, jak k takové ceně dojít. Není to jednoduché, protože je otázkou, co vše do ceny započítat. Současnou těžbu, náklady na průzkum, administrativní náklady, náklady na platby úroků z úvěrů, dividendy atd. Názory se liší. Při většině těžby je navíc těženo zároveň více kovů než jen zlato. Pro ilustraci uvádíme tabulku, kde je uveden tzv. index AR. Autoři výpočtu dochází k názoru, že tento index musí být větší než 1, aby se těžebním společnostem dlouhodobě vyplatilo těžit (více a podrobně anglicky zde). Tabulka je sestavena s výsledků sedmi největších těžebních společností těžících zlato za roky 2003 až 2013.

gold_table_1

Z tabulky vyplývá, že těžba zlata se těžebním společnostem vyplatila jen v roce 2011, kdy byla cena zlata nejvýše. Pokud mají autoři tabulky, pravdu, tak prostě cena musí jít vzhůru. Jinak se dostanou těžaři do velkých potíží.

Druhým důvodem, proč je podle nás cena zlata podceněná je srovnání ceny zlata s cenou akcií. Ceny akcií žene v posledních letech nahoru příliv peněz od centrálních bank. Cena zlata při tom nestoupá, naopak klesá. Na dalším grafu je vidět srovnání pohybu ceny zlata a akciového indexu S&P 500.

gold_chart_4

Je na něm vidět, že zlato index “překonalo“ v době, kdy se lidé báli o osud peněz. Tedy v letech po finanční krizi v roce 2008. Poté se bát přestali a zlato pokleslo. Index ale stoupal a díky levným penězům bude nadále sloupat. Takže i kdyby zlato zůstalo na ceně 1 250 USD za unci, tak bude ve srovnání s indexem podceněné. A čím větší bude rozdíl, tím více lidí bude do zlata investovat.

My si myslíme, že cena zlata dlouhodobě musí být výše než 1 300 USD za unci a to i při nízké poptávce. A pokud poptávka poroste, tak půjde o hodně výše, protože zvýšení objemu těžby je otázkou let. Cena 1 400 USD za dolar může podle mnoha předpovědí nastat už i letos.