Zdá se vám to jako nesmysl? Není to nesmysl, je to realita. I když postavená na hlavu. V úterý v USA stouply ceny akcií poté, co ISM (Institute for Supply Management) vydal měsíční zprávu o stavu indexu Non Manufacturing PMI. Ze zprávy vyplývá, že tzv. PMI index klesl o 4,1%. Podívejte se na přiložený graf průběhu indexu za posledních 5 let.

pmi_nonmanufactoring_usa_2012_2016

Je vidět, že index hodně klesl a je nejnižší za posledních 5 let. Z toho plyne, že v oblasti služeb se zpomaluje růst objednávek i zaměstnávání lidí. Tedy v principu špatná zpráva. A důsledek? Ceny akcií rostou! Podívejte se na graf průběhu akciového indexu S&P 500 v úterý 6.9.2016.

sp500_2016_09_06Uvedená zpráva byla publikována v 10 hodin. Média o ní informovala během cca hodiny. Na grafu je dobře vidět, že v první reakci akciový index poklesl, protože si všichni uvědomili, že to pro výhled výdělků firem není dobře. Jenže pak začaly spekulace na téma co zpráva vyvolá. A závěr těchto spekulací? Tato zpráva pravděpodobně zbrzdí FED, aby zvýšil úroky. Z toho plyne, že finančníci budou mít dále levné peníze na nákupy akcií. Tedy nakupovali dříve, než si to uvědomí ostatní. A ceny akcií rostly.