K tomuto článku nás inspiroval Tom Gentile, který předvídá, že na konci roku půjde cena zlata dolů. Stručně řečeno, vychází z analýzy dat za posledních 12 let, kdy cena zlata (resp. certifikátů ETF fondu krytých zlatem) posledních 14 dnů před Vánoci klesla o 1,58 USD (originál článku zde). Doporučuje proto koupit zalo až 3. ledna 2017. V době psaní tohoto článku (7.12. večer) byla cena zlat 1 173,3 USD za unci. Takže můžeme po Vánocích resp. na začátku ledna zkontrolovat, zda měl Tom pravdu. A nechmě stranou, že změna ceny o 1,58 USD má význam pro opravdu burzovní spekulanty ve velkém. Při kupi v malém ať již fyzického zlata nebo ETF certifikátů činíé provize obchodníků mnohem více než uvedených 1,58 USD.
gold_preditction_2016_12_07

Změna ceny zlara o dolar nebo dva je velmi malá i na obvyklé denní předpovědi nabízené rlznými analytiky. Ti většinou udávají cenu v pásmech řádově desítek dolarů. Pro náš článek jsme pževzali tabulku z serevru 30 RATES MONITOR zabývající se monitorováním trhu a přepovědmi. Z tabulky je vidět, že server předvídá pokles ceny zlata a to jak před Vánoci tak po nich.

My jsem v jiném článku psali, že cena zlata hodně záleží na závěrech schůzky výboru FOMC ametické centrální banky FED (zde). To podle nás hraje větší roli než statistika zabávající se minulostí. Tom Gentile je zřejmě příznivec technické analýzy a proto hledá předpověď ceny v grafech a datech.  I předpověď serveru 30 Rates Monitor je zřejmě založena na technické analýze. Server postup predikce výslovně neuvádí, ale soudíme tak z jeho obsahu.