Světová zlatá rada (World Gold Council) na svém webu zveřejnila obsáhlý dokument o vývoji trhu zlata v Indii (originál zde). Indie je dlouhodobě společně s Čínou největší odběratel zlata. Je to dáno velikostí a tradicí. Zlato v Indii bylo vždy chápáno “peníze”. Ženy se zlatem zdobí, ale moc dobře si uvědomují, že zlato má cenu a je možné je v případě nouze prodat. Indie se prudce vyvíjí a ze zaostalé země rychle přechází do digitálního věku.Dokument se věnuje pohledů na indický trh z několika pohledů. Velmi podrobně popisuje především trh se šperky, který stále jednoznačně obchodům se zlatem dominuje. Na grafu převzatém z dokumentu WGC je vidět, že dlouhodobě Čína a Indie dominují v prodeji zlatých šperků.

V roce 2015 byly v Indii prodány šperky z 663 tun zlata. Impozantnost tohoto čísla vynikne, když si ho porovnáme s objeme těžby zlata, který je cca 3 tis. tun. Mnoho šperků je vyrobeno z recyklovaného zlata, takže nelze říci, že by šperky pro Indii “spotřebovaly” 663 tun nově vytěženého zlata.

Indie je i velkým trhem pro investiční zlato, tedy pro investiční mince a slitky. Na následujícím grafu je uvedeno porovnání indického trhu s ostatním světem.

 Z grafu je vidět, že v porovnání průměrů za posledních 10 let je indický trh s investičním zlatem největší na světě, následován Evropou a Čínou.

Dokument nadále předvídá růst indického trhu a to jak v oblasti šperků, tak a to především v oblasti investičního zlata. Zvláště, pokud bychom mezi investiční zlato počítali jednoduché šperky ze zlata 22 karátů a čistčím.Dokument odhaduje, že indický trh se zlatem přeskočí čínský a bude v roce 2030 největším na světě, jak je vidět na dalším grafu.

My nevíme, zda se tato předpověď vyplní nebo ne. Pro nás je ale důležité, že pravděpodobně bude indický trh růst s tím jak roste indická populace a indická ekonomika. A poroste velmi pravděpodobně mnohem rychleji než je světový růst těžby zlata (dlouhodobě cca 2% ročně). To znamená, že ceny zlata budou indickým trhem tlačeny nahoru. A také ceny stříbra, i když op stříbro není v Indii takový zájem. Ale růst ceny zlata prakticky automaticky znamená růst ceny stříbra.

Zdroj: WGC