Ceny zlata i cena stříbra od začátku roku stoupají. Za poslední 3 měsíce stoupla cena zlata o 9,65% a cena stříbra o 12,68%. Cenu zlata i ostatních aktiv obchodovatelných na burze hodně ovlivňují úrokové sazby amerického FED. Před jeho březnovým zasedáním jsme publikovali článek, kde jsme srovnávali názory na vývoj ceny zlata po očekávaném zvýšení úrokových sazeb ( Bude zlato stoupat nebo klesat ?). Jak se ukázalo, pravdu měl názor, že cena zlata poroste. Je to vidět na následujícím grafu převzatém ze serveru Kitco.com s vývojem ceny zlata a stříbra za poslední 3 měsíce.

 

Cena zlata (i stříbra) po zasedání FED 16.3.2017 stoupla. Trhy zvýšení úrokových sazeb očekávaly a finančníci je do svých strategií zahrnuli předem. Proto cena již dále neklesala. Naopak, ukončení nejistoty obchodům a tím i ceně pomohlo.

A jak to bude dál ? Tomuto tématu jsme se již také věnovali v příspěvku Překročí cena zlata 1 400 US za unci ? ze začátku března. Zdá se, že odhady tam uvedené platí a že tedy letos cena stoupne nad 1 300 USD za unci.. I důvodům jsme se již věnovali v článku Výhled zlata na rok 2017 a ani zde není nic co bychom měnili.

Vývoj ceny stříbra kopíruje vývoj ceny zlata. Z výše uvedeného grafu je to vidět. A nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo měnit. Takže u ceny  stříbra můžeme očekávat podobný průběh jako u ceny zlata.

Zdroj: Kitco.com