Francouzská státní mincovna se nebojí experimentů a mince, které razí jsou často velmi nápadité. Při porovnání ražených francouzských mincí s německými se skoro nabízí otřepaná fráze o francouzské barevnosti ve srovnání s německou strohostí. To potvrzuje i francouzský 10 frank z roku 1988. Motivem rubu této bimetalové oběžné mince je heslo LIBERTÉ ÉGALITÉ FRATERNITÉ, které připomínalo blížící se dvousté výročí francouzské revoluce. Na líci je vyobrazena socha “Ducha svobody”, která je umístěna na vrcholu sloupu stojícího na náměstí Bastily v Paříži a také iniciály francouzské republiky RF. V katalozích je u mince často uváděno, že zobrazuje “Ducha Bastily”.

Spolu s oběžnou mincí vydala francouzská mincovna také pamětní verzi, která je ze zlata doplněného stříbrem, paladiem a mědí. Vzhled pamětní mince je stejný jako vzhled oběžné mince. Mince má průměr 22,8 mm a váží 12 g. Okruží mince obsahuje 92% zlata, 4% stříbra a 4% mědi. Vnitřní část obsahuje 75% zlata, 15% paladia a 10% stříbra. Mince obsahuje cca 10 g zlata. Těchto pamětních mincí bylo vyraženo 5 000 kusů. Všechny ve kvalitě proof cameo. Tedy s leštěným povrchem a “zmrzlým” motivem.

 Tato mince se čas od času objevuje na mezinárodních aukcích. V květnu 2017 byl jeden exemplář vydražen na aukci Stack&Bowers za 655 USD (vč. aukční přirážka). Katalogy obvykle uvádějí cenu mince 700 USD. Na aukcích je také možné potkat variantu, která má na rubu vedle čísla 10 vyražen malý nápis Piedford. Tato varianta je prodávána podstatně dráže. Na již zmíněné aukci byly prodány dvě. Jedna za 2 800 a druhá za 900 USD bez aukční přirážky. Tyto mince označil prodejce jako Gad. 196.P1 (raženo 50 kusů) a Gad 196.P2 (raženo 15 kusů).  Za vyšší cenu byla vydražena první z nich. Bohužel francouzská státní mincovna na svých zveřejněných zdrojích neuvádí informace o ražených mincích, takže přesnost označení v katalogu není možné oficiálně ověřit.