Digitální kryptoměna Bitcoin byla jedním z nejdiskutovanějších témat pro zájemce o spekulacích na burzách. Server Bloomberg uveřejnil článek porovnávající některé aspekty zlata a Bitcoinu (originál zde). Článek nás zaujal a rádi bychom přidali svůj názor.  Článek ve třech grafech porovnává růst a propad cen zlata a Bitcoinu na burze. V prvním je porovnání ceny v USD.

 

V článku je uvedeno srovnání. Zlato vzrostlo od roku 1971, kdy byl zrušen zlatý standard dolaru o 3 500%. Bitcoin za svoji krátkou existenci od roku 2012 vzrostl o 6 000 000 %. My dodáváme, že při srovnání ceny v USD můžeme říci, že buď zlato a Bitcoin získali nebo dolar ztratil. Podle oficiální inflace zveřejněné americkou centrální bankou FED poklesl dolar od roku 1971 do současnosti o 504%. Výpočet jsme převzali ze serveru www.indolars2013.com (zde). Můžeme tedy říci, že cena zlata v porovnání s tzv. spotřebním košem vzrostla 7 x. Řečeno pomocí školního příkladu:  Pokud jsme šli na nákup v USA v roce 1971 a platili jsme zlatem, tak nyní si za stejné množství zlata odneseme 7 stejných nákupů.

V případě Bitcoinu poklesl americký dolar od roku 2012 o 7%. Zde tedy je prakticky celý nárůst ceny způsobem samotnou cenou Bitcoinu. V článku dále autor rozebírá výkyvy ceny zlata a Bitcoinu a to v dalším grafu.

V textu pak autoři srovnávají. Zlato pokleslo mezi lety 1980 až 1998 o 70%. Za poslední rok byla standardní odchylka 12%. Bitcoin za svoji krátkou existenci již zaznamenal pády o 93 a 84%. Za posledních rok byly standardní odchylka jeho ceny 60%. Autor porovnává poklesy zlata a Bitcoinu i s  poklesy burzy. Ta klesla nejvíce mezi lety 1929 a 1933 o 89%. Poté ještě několikrát o cca 50% a naposledy zažila velký pád mezi lety 2007 a 2009  a to o 60%.  Autor píše, že zlato a burzy se vždy ze svých pádu vzpamatovaly. K tomu bychom my rádi dodali, že u burzy rostou po krizi často tituly než před krizí a mnoho “cenných” papírů ztrácí svoji hodnotu zcela. Dobové fotografie s ulicemi plnými burzovních papírů to krásně ilustrují. Zlato nikdy nikdo na ulici nevyhazoval !

V posledním části článku a grafu autoři porovnávají množství zlata, peněz a Bitcoinů, Uvádějí, že za posledních 50 let se ročně těžilo 1,1 až 2,4% zlata při porovnání s existujícími zásobami. Tedy množství zlata pomalu roste a nárůst není nijak divoký. U peněz je to jinak. Posledních 14 let před rokem 2008 rostlo množství USD o 5,6% ročně. Po roce 2008 dokonce o 20% ročně !! Právě chování centrálních bank, které tisknou peníze na běžícím pásu a tím je znehodnocují bylo zřejmě motivem vzniku kryptoměny Bitcoin.  Počet Bitcoinů je omezený (i když letos se Bitcoin rozdělil na dvě měny a tak to tak úplně neplatí) a v roce 2140 by měl podle odhadů dosáhnout svého maxima, 21 mil. mincí. To je zobrazeno na posledním grafu.

 

 

My si myslíme, že původní záměr vytvořit měnu, která nebude ztrácet na hodnotě, protože nebude v rukou centrálních bank nevyšel. Bitcoinu se zmocnili spekulanti a díky tomu může prudce kolísat. Kdo by chtěl mít v peněžence měnu, o které neví, zda za ní dostane jídlo na den nebo na měsíc nebo na půl roku ? Jistě, pokud by Bitcoin jen rostl a nákup byl jen a jen větší, tak proč ne. To ale nemůže nikdo zaručit. Klasické měny centrální banky znehodnocují velmi snadno, protože je “tisknou” zmáčknutím tlačítka v počítači. Bitcoiny naopak nemohou přibývat vůbec nad jistou hodnotu. Zdá se, že zlato se svým pomalým nárůstem množství je doslova zlatým středem. Nikdo nepřišel na to, jak zlato snadno vyrobit a proto je stále cenné.  Náš závěr: Kdo potřebuje měnu na denní nákupy a neuchovává v ní hodnoty po dobu roků a delší, měl by mít klasické měny jako jsou dolary nebo koruny. Kdo rád spekuluje, ať si pořídí Bitcoin. A kdo chce uchovávat hodnotu dlouhodobě a nevyděsí ho krátkodobý výkyv, pak ať kupuje zlato nebo stříbro !

Zdroj: Bloomberg