V našem článku o každoroční monstrózní numismatické akci jsme Vám slíbili více informací o jednotlivých aukcích. Dnes se budeme věnovat aukci firmy Stack & Bowers

Sběratele mincí v ČR obvykle zajímají především zlaté československé mince. Na této aukci můžeme nalézt dvě položky. Zlatý 5 dukát 1933 (ZDE) a sadu zlatých mincí koruny české z roku 1995 (ZDE).

Jsou exempláře hodně známých mincí a tak jejich hodnocení necháme na našich čtenářích. Jen uvedeme že u sady mincí z roku 1995 není uvedeno, že by obsahovali etue a certifikáty. Pro americké zákazníky je důležitější, že jsou ohodnoceny na stav 70 a 69 od NGC. Podle naších zkušeností etue a certifikáty mohou a nemusí u mincí být.

Pravděpodobně nejdražší v celé aukci bude asi velmi vzácný Cavalier d’Or vévody Karla z Akvitánie z let 1468 až 1474 (nedatováno).

V popisu mince je uvedeno, že mince je jeden ze čtyřech dochovaných exemplářů těchto zlatých mincí. Tato mince byla na aukcích prodána již vícekrát. V roce 2008 byla na aukci Stack&Bowers vydražena za 80 000 USD (plus dražební přirážka). Více si můžete přečíst v popisu aukce ZDE.

Z dalších mincí nás zaujal uherský goldgulden Ladislav V (vládnul v letech 1453 až 1457) varianta Fr-16; Pohl-H3-6; Huszar-637; Rethy-171 (odkaz ZDE).

Tato mince nás zaujala především svým stavem ohodnoceným jak MS 64. To je mimořádné, i když nepatří mezi nejvzácnější varianty. V katalogu Lajose Huzsára má stupeň VII (stupnice je od I do XXV).