V minulosti kurz jednotlivých měn vyjadřoval poměr v produktivitě práce. Jestliže jste si za dolar např. mohli koupit o třetinu více než za západoněmeckou marku, pak jste mohli hádat, že produktivita v USA je o třetinu vyšší než v bývalém západním Německu. Neplatilo to absolutně, protože do kurzu se promítaly i další zdroje. Např. pomáhá, když ropu těžíte a nemusíte kupovat.

Tento systém fungoval, protože státy měly omezenou možnost tisknout peníze. Peníze musely být podložené. To už ale neplatí. Peníze nejsou nyní ničím podložené. Jen důvěrou v ně. Co je tedy rozhodující pro stanovení kurzu mezi jednotlivými měnami? Jak najít správný kurs a kdy měny nakupovat a prodávat?

Podívejme se na kurz eura a dolaru, který je v současné ekonomice stále jedním z nejpodstatnějších ukazatelů. V podstatě se na něm projevují především kroky centrálních bank. Je to jednak proto, že jsou výrazné a v minulosti nepoužívané a druhak proto, že v současném globálním propojeném světě se změny v produktivitě týkají skoro vždy jak USA, tak EU, tak dalších zemí. Tedy není důvod, aby se např. změna v produktivitě  ekonomiky USA dlouhodobě projevila na kurzu dolaru vůči euru. Projeví se, ale jen krátkodobě, protože stejná změna v produktivitě ekonomiky nastane i v EU.

Takže kurz vlastně představuje stav souboje centrálních bank o podporu ekonomiky. Je to dobře vidět na následujícím grafu vývoje kurtu eura vůči dolaru za posledních 5 let.

usd_eur_2011_2015

V roce 2011 se kurz pohyboval okolo 1,3 až 1,4 USD za jedno EUR. Je vidět, že problémy EU v letech 2011 a 2012 (řecká krize) kutr eura snížily, ale v roce 2013 euro opět vůči dolaru posílilo. Možná díky překonání této krize, ale jistě i kvůli tomu, že americký FED tisknul peníze v tzv. kvantitativním uvolňování. K prudkému poklesu eura dochází v roce 2014. Podívejme zpět v čase a zkusme najít důvod změny. Z ekonomicko politických událostí máme k dispozici tři.

Zvolení levicové Syrizy v lednových volbách v Řecku a následná složitá jednání Řecka s EU. To ale asi nebude příčina, protože situaci se podařilo vyřešit a kurz se nevrátil zpět. Druhou událostí je ukrajinská krize, která vypukla v březnu 2014. To by mohla být příčina, ale podle nás není (nebo není to hlavní příčina), protože obchod s Ruskem a Ukrajinou nejsou pro EU dominantní. Export EU do Ruska činil 103 miliard EUR. To byl sice pokles o nějakých 17 miliard oproti roku 2013, ale podíl Ruska na exportu EU představoval v roce 2014 jen 4,1%. To je méně než polovina exportu EU do Švýcarska a méně než pětina exportu EU do USA.

Třetí možnou příčinou je změna politiky FED. A zde máme podle nás (a nejen podle nás) hlavní příčinu. Ostatní příčiny měly jistě také vliv, ale ne dominantní. FED přestal postupně v roce 2014 s tzv. kvantitativním uvolňováním a díky tomu začal dolar zdražovat.

Zajímavé je, že spuštěné kvantitativní uvolňování ECB v březnu 2015 nezpůsobilo další změnu kurzu, jak je z grafu vidět. Důvodů může opět být více. Jedním z nich je pokles cen ropy, která je pro ekonomiku EU velkým povzbuzením. EU je čistým importérem ropy a tak pokles ceny o 60% se musí projevit příznivě. USA těží přes 9 mil. barelů ropy denně a dalších cca 7 mil. barelů denně dováží. Takže levná ropa zvýšila produktivitu v EU více než v USA a vyrovnala tak snahu ECB o „znehodnocení“ EUR vůči USD.

Druhým možným důvodem je, že další peníze nalité do ekonomiky EU se už neprojeví. Např. proto, že příjemci peníze uloží na účty. Ty mají dnes úroky blízké nule nebo jsou dokonce záporné. Takže nejsou v oběhu a proto neovlivní kurz.

V praxi jistě nastává kombinace obou výše zmíněných důvodů a vliv mají jistě i další. My si myslíme (a čteme i v médiích), že kroky ECB nemají na ekonomiku zdaleka tak velký vliv, jak by ECB chtěla. Na druhou stranu čím vyšší objem peněz, které nejsou v oběhu, tím méně je předvídatelné, co se bude v budoucnu dít. Tedy roste riziko potíží. To se ale do kurzu neprojeví, protože základním kamenem obou měn je důvěra. Pokud by lidé ztratily důvěru v peníze, tak by jejich hodnota klesla velmi prudce a ne jen kosmeticky.

Můžeme z uvedeného něco užitečného získat? Můžeme odhadnout, že kurz USD vůči EUR bude stoupat. Proč? Protože FED peníze zdražuje a ECB zlevňuje. Ostatní vlivy jako je změna produktivity, cena ropy atd. nemají takový vliv a navíc jsou v USA i EU podobné. Jak dlouho bude posilování dolaru trvat? Tak dlouho, dokud centrální banky nezmění svoji politiku.

Vyplatí se tedy měnit EUR na USD? V malém určitě ne, protože rozdíly v kurzu nebudou veliké. Ve velkém již možná. Smysl mohou mít spekulace s velkým objemem peněz, pokud jsou s nimi spojeny jen malé poplatky.