V našem článku  jsme popisovali vliv neustálého přílivu peněz na finanční trhy a popisovaly paradox, kdy zhoršení výhledu ekonomiky v USA znamená růst cen akcií. Tentokrát se chceme věnovat negativním úrokovým sazbám.

Peněz je prostě mnoho a centrální banky sypou další. Komerční banky si lámou hlavu, co s nimi. O tom, že půjčují investorům a ti za tyto peníze nakupují akcie píšeme často. Vysvětlujeme tím, proč akciové indexy stále rostou. Komerční banky ale podléhají regulaci a peníze musí diverzifikovat. Proto kupují také „bezpečné“ státní dluhopisy.

Státy jsou obrovsky zadlužené. Všichni ví, že je to veliký problém. Jenže se toho komerční banky nebojí. Především nepovažují za pravděpodobné, že by některý stát byl ponechán svému osudu. Navíc od nich v případě potřeby např. ECB dluhopisy odkoupí. To se projevuje na poklesu úrokových zazeb až do záporných hodnot. Na následujícím grafu je vidět vývoj úrokových sazeb u 10 letých švýcarských dluhopisů.

swiss_bond_10year

Je vidět, jak úroková sazba neustále klesá. Současná sazba je okolo -0,5%. Tedy investor si koupí bond (tedy státní dluhopis) a platí 0,5% ročně za to že mohl své peníze půjčit spolehlivému věřiteli. Podobně jako švýcarské dluhopisy mají záporné úroky dánské, norské. Dokonce v poslední době i německé dluhopisy míří k záporným hodnotám, jak ukazuje další graf.

germany_bonds_10year

A to je Německo zdaleka největší evropskou ekonomickou velmocí. Tedy vydává i velký objem dluhopisů. Podle zpráv z médií je ve světě celkem dluhopisů za $30 biliónů s výnosem menším než 1% a z toho dluhopisy za $13 biliónů se zápornými úroky. Proč je ale investoři kupují? Odpovědi jsou dvě. Komerční banky svázané regulací opravdu mají problém peníze umístit. I za „zaparkování“ peněz do rezerv u centrálních bank musí dnes platit. To jsou ale banky. Snaží se to řešit tak, že dnes budují trezory a do nich umísťují hotovost.

Dluhopisy se zápornými úroky kupují ale i soukromí investoři. Ti to dělají s vírou, že dluhopisy budu ještě více záporné a oni vydělají. Tedy oni dnes koupí dluhopis např. se záporným úrokem -0,5% a prodají ho v době, kdy bude jeho úrok -0,7%. Tím vydělají 0,2%.