Zlato bylo a je důležité pro stabilitu měny. Zlato je, bylo a bude součástí rezerv, které tvoří zálohu centrálních bank států a mezinárodních bank a institucí. Bankéři o tom neradi mluví a často důležitost zlata zpochybňují. Často ho označují jako relikt minulosti. Ale čísla ukazují, že význam zlata neklesá. A pokud bankéři význam zlata podceňují v časech hojnosti, tak rychle změní názor, když začnou hrozit problémy.

Organizace World Gold Council (WGC) na svém webu www.gold.org zveřejňují články a data o zlatu. Z těchto zveřejněných na začátku 2023 jsme vytvořily graf, který ukazuje jak centrální bankéři mění pohled na zlato pod vlivem finanční krize v roce 2008 nastartované pádem banky Lehman Brothers.

Na grafu vidíte kolik zlata je součástí rezerv centrálních bank a mezinárodních institucí jako je Mezinárodní měnový fond a další. A kolik tun zlata bylo uloženo v těchto rezervách na konci každého čtvrtletí od roku 2000 do současnosti.

Zlaté rezervy v letech 2000 až 2022

Z grafu je krásně vidět, jak do roku 2008 světové banky snižovali svoje zlaté rezervy (bohužel i naše ČNB, ale tom píšeme v jiném článku). Co z čísel vyplývá ?

Na posílení zlatých rezerv pro měnové účely bylo od roku 2009 použito 1,65 průměrné celosvětové roční těžby zlata !!

Počítejte s námi. Nejnižší celkové zlaté rezervy roku 2000 byly na konci 1 čtvrtletí roku 2009 ve výši 29 964 tun. Tytéž rezervy na konci roku 2022 byly ve výši 35 460 tun. Banky a instituce zvýšily své rezervy od roku 2009 o 5 496 tun ! Význam tohoto čísla ještě vzroste, když ho porovnáme s průměrnou roční těžbou zlata. Průměrná roční těžba zlata od roku 2010 činila podle dat WGC 3 342 tun zlata.

Tedy centrální banky z trhu odčerpávaly obrovské množství zlata a zjevně dělaly co měli, aby se cena zlata nezvyšovala (o tom napíšeme jindy).